Sýkora modřinka (Parus coeruleus)

sykora_modrinka.jpg

Foto:  www.naturfoto.cz

 

Modřinka v našich krajích doprovází věrně svou příbuznou koňadru. Je asi 12 cm dlouhá. V jejím zbarvení převládá krásná, jasně modrá barva. Zvlášť výrazná je na temeni a na ocásku a pěkně kontrastuje a bílými tvářemi a žlutým bříškem. Způsob života je hodně podobný jako u koňadry, ale je rozšířena na mnohem menším území: v Evropě, Anglii, Na Kanárských ostrovech, v severní Africe, v Turecu a v Íránu. Částečně i v Rusku. U nás žije v lesích a parcích, prostě všude tam, kde je dostatek stromů. Ve vhodných dutinách vychovávají oba manželé velmi početnou rodinu - někdy až 16 mláďat. Vajíčka jsou bílá, jemně červeně tečkovaná a skvrnitá. 13 -15 dnů sedí samička na vejcích a za další 2 - 3 týdny mláďata opouští hnízdo. První hnízdění začíná koncem dubna, druhá snůška  se objevuje v červnu a už není tak početná.

I ve výběru potravy se podobá koňadře : housenky, motýlí vajíčka a kukly, mšice, svilušky a jiný škodlivý hmyz. Proto je rodinka modřinky pro všechny sadaře a zahrádkáře pravým dobrodiním. V zimě si modřinka v krmítkách ráda pochutná i na olejnatých semínkách máku a slunečnice. Zobe i jádra ořechů a konopí. Přímo akrobatické kousky provádí se zavěšeným lojem nebo kůží ze syrového sádla.