Sýkora koňadra ( Parus major)

sykora_konadra.jpg

Foto: www.naturfoto.cz


Je to naše nejhojnější sýkorka a velmi pěkný a úhledný ptáček. Má olivově zelený hřbet, žluté bříško a černou lesklou hlavičku s bílými tvářemi. Sameček je jen o trochu lesklejší než samička a  má širší pruh, který se mu táhne od zobáčku přes bříško až k nohám. Žije v celé Evropě až k 65. stupni s.š. a přes celé území Ruska až k Ochotskému moři. Některé rasy obývají i severní Afriku, střední a JV Asii a indomalajské souostroví. Ve střední Evropě ji zastihneme v lesích, zahradách i v parcích od nížin až po vysoké hory.

Je to nejznámější, ale také nejoblíbenější pták, protože pohubí velké množství škodlivého hmyzu. V zimě se sýkory sdružují s ostatními ptáky do poměrně velkých hejn a společně putují krajinou za potravou. Jsou pečlivé a najdou pod kůrou a v kdejaké skulince úkryt přezimujícího hmyzu. Jakmile přijde jaro, hejna se rozpadnou a sýkorky se začnou párovat. Samečci se ozývají jednoduchým a daleko slyšitelným zvukem: "ci-be, cici-be". První starostí nového manželského páru je najít dobré místo pro hnízdo. Hnízdí v přirozených dutinách nebo v opuštěných hnízdech, ale často i na velmi kuriózních místech, jako je třeba poštovní schránka. Nejraději obsadí zavěšenou ptačí budku. Tyto své úkryty užívají i k přenocování  a hlavně v zimě jako obydlí. Hnízdo koňadry je důkladná a upravená stavba. Základ tvoří asi 7 cm vysoká vrstva zeleného mechu, na které jsou měkké a teplé zvířecí chlupy a vlna. Začátkem května se v hnízdě objeví světlé, červenohnědě kropenaté vajíčko, a pak každým dnem jedno další. Trvá to někdy až 14 dní, než je snůška kompletní. Teprve pak začíná samička sedět na vajíčkách a opouští je jenom  když si potřebuje sehnat něco k snědku. Sameček zatím bojovně hlídá revír a zuřivě se popere s vetřelcem. Samičce nosí tučné housenky. Mláďata se líhnou po 13 - 15 dnech a rodiče je zprvu krmí jemnou kašičkou z housenek a pavouků. Teprve později je čas na větší a tužší sousta. I dospělé koňadry, ale dávají přednost měkkým soustům: housenky, pavouci, motýli, můry, vajíčka motýlů a pavouků, mšice, puklice, ... Koňadra váží jen kolem 20 g, ale žrout je to pořádný. Za den potřebuje asi 130 housenek.

Mladí se mají čile k světu a na přílet rodičů reagují pištěním a natahováním krků. Již cca po 20 dnech opouští hnízdo a mohou létat. Ještě několik dnů je ale rodiče krmí. Jakmile se mláďata osamostatní, začnou rodiče opravovat hnízdo a chystají výchovu letní generace. Druhá snůška už má jen 4 - 8 vajíček a některá vajíčka bývají neoplozená. Celkově jsou mláďata z druhé snůšky slabší a neduživá. Také u ptáků už odeznívá pohlavní pud a předchozí hnízdění je vyčerpalo natolik, že vývoj druhé generace už probíhá za zhoršených podmínek.