Skokan hnědý ( Rana temporaria)

skokan_hnedy.jpg

Foto: www.naturfoto.cz

 

Je představitelem skokanů se zády zbarvenými hnědě až rezavě. Oči má daleko od sebe.Hlava je vpředu zakulacená a tupá. Hnědí skokani mají navíc za očima tmavou spánkovou skvrnu, která se táhne až k přední noze. Je ve zbarvení velmi proměnlivý a v přírodě prakticky nenajdeme dva stejně zbarvené jedince. Není to žádný obr - měří maximálně 10cm. Je skromný a neobyčejně otužilý. Setkáme se s ním prakticky všude: u nás vystupuje až do výšky 2 000 m. Vyskytuje se u vody, ale i daleko od ní, v lesích a na loukách. Na jaře je to první žába, kterou můžeme spatřit ještě v době, kdy panují noční mrazíky. Žije v celé severní a střední Evropě a v Asii až po Japonsko.

Samečkové mají vnitřní ozvučné bubínky a ozývají se nehlasným mručením a kvákáním. Doba rozmnožování začíná už v březnu ( není tak neobvyklé, že se skokani pohybují mezi tříštícím se ledem). Jednotlivé shluky vajíček mají až 4 000 kusů. Vývoj po vylíhnutí trvá ještě 2 až 3 měsíce. Malé žabky pak opouštějí vodu a potulují se daleko od ní. Nedospělí jedinci tráví čas často pod kameny nebo kmeny stromů v podzemních úkrytech. Dospělé žáby zimují v bahně vod. Skokani mají velké množství nepřátel, takže i přes to obrovské množství vajíček se dospělosti dožije jen velmi malá část jedinců.