Rákosník obecný (Acrocephalus scirpaceus)

rakosnik_velky.jpg

Foto: www.naturfoto.cz

 

Obývá celou střední Evropu a částečně Balkán. Jedna rasa také hnízdí v Přední a Střední Asii. V Evropě chybí ve Španělsku, Portugalsku a Itálii. Jeho zimoviště jsou v severní a rovníkové Africe. K nám přilétá ve druhé půlce dubna. Ve výběru hnízdního revíru není nijak náročný. Stačí mu několik čtverečních metrů rákosu. Často se uhnízdí i v křoví daleko od vody. Jeho hnízdo vypadá jako pěkný pletený košíček. Zavěšuje ho šikovně na stébla rákosí, které prochází jeho stavbou jako podpůrné kůly. Vlastní hnízdo je dost hluboké a je to nutné, protože visí nad vodní hladinou a musí chránit mladé proti vypadnutí. Samička snáší 4 - 5 vajíček, jejichž barva je bílá s olivovými skvrnami a obláčky. Po cca 12 dnech se líhnou mláďata a zhruba za stejnou dobu již opouští hnízdo a začnou se potulovat po rákosí. Rákosník se nevyhýbá ani přítomnosti člověka. Zpěv tohoto ptáčka je jemný a melodický a často zpívá ještě koncem července a v srpnu - to znamená, že v té době ještě hnízdí. Jsou to ale pouze náhradní snůšky ( pokud byla ta hlavní zničena), protože normálně rákosník hnízdí jen jednou ročně. Zůstává u nás dost dlouho. Odlétá do teplých krajin až koncem září.

Rákosníci se živí drobnými živočichy : housenkami, pavouky, drobnými brouky a vodními plži.