Labuť velká (Cygnus olor)

labut_velka01.jpg

labut_velka02.jpg

labut_velka03.jpg

Foto: www.naturfoto.cz

 

Labuť velká je ze všech druhů nejznámější, protože se často chová pro krásný vzhled na vodních nádržích parků i rybníků. V jejím chování je něco pohádkově krásného, proto se o ní také v pohádkách tak často vypravuje. V dospělosti je labuť celá bílá. Oranžový zobák má na kořeni černý hrbol. Při plavání má esovitě prohnutý krk. Váží kolem 10 kg a měří až 150 cm. Volně žijící labutě hnízdí tu a tam v severní Evropě, na východ se vyskytují ostrůvkovitě přes Střední Asii až do povodí Amuru.

Labuť hnízdí na jezerech a rybnících. Hnízdo staví samice na ostrůvcích nebo v rákosí a používá k tomu starý rákos. Hnízdo bývá přes metr široké a někdy až 80 cm vysoké. Samice snáší 7 - 9 vajec, mladí jedinci méně. Na zelenavých vejcích sedí zase pouze samice a je velmi ostražitá a plachá. Samec zatím hlídkuje okolo a odhání každou cizí labuť. Vypadá to, že se každou chvíli strhne rvačka, ale jsou to pouze výhružky. Předvedou jakýsi válečný tanec, po kterém se v klidu rozejdou. Jinak je labuť pořádný rváč a zasazuje svému protivníkovi zobákem i křídly pořádné rány. Labutě často hnízdí v koloniích. Někdy ve 3. roce života začnou labutě stavět hnízda, ale bývá to jen planý pokus a ke hnízdění většinou nedojde. Teprve až 4. rokem snáší vejce a vychovávají mladé. Maličká labuťátka nosí někdy matka na zádech. V době vodění mláďat jsou staří ptáci ostražití a umí se pořádně naštvat, když někdo ohrožuje jejich potomky.

Když mláďata opustí hnízdo, začne matka pelichat a než se jí vymění peří, trvá to asi 6 týdnů. V tu dobu se drží s mladými stranou, protože je nemůže dobře chránit. Pak začne pelichat samec. Sotva mu letky dorostou, je čas k tahu. Na nezamrzajících vodách se u nás v zimě tu a tam objeví skupinky labutí, které sem přilétly ze severněji položených oblastí. Nechávají se krmit a jsou velmi krotké. Letící labuť působí nádherným dojmem. Dlouhý natažený krk je skloněný trochu pod úroveň těla, křídla se pohybují pomalu a mejstátně. Letky při letu jasně hvízdají a letí-li nad námi celé hejno, slyšíme tento zvuk na velkou dálku.