Králíček obecný (Regulus regulus)

kralicek_obecny.jpg

Foto: www.nasiptaci.cz

 

Je naším nejhojnějším ptákem a také nejdrobnějším - váží kolem 5 až 6g. Je to pravděpodobně nejmenší pěvec vůbec. Žije v několika rasách v Severní Americe, v Evropě, na východě až v Japonsku, ale i v Himálaji a v JV Číně. Pouze severské rasy podnikají tahy, jinak je to pták nestěhovavý.

Peří má králíček v poměru ke svému tělíčku velmi dlouhé a husté a dobře ho chrání před zimou. Zbarvení je nanápadné: horní strana je olivově zelená, spodní matně zelenobílá. Na hlavičce má nápadný černý nadoční proužek, který ohraničuje žlutou ( u samičky) nebo žlutooranžovou ( u samečka) čepičku. Mláďata jsou bez čepičky.

Hnízdí v jehličnatých lesích, ale vybírá si jedle nebo smrky. Borovicím se vyhýbá.Jeho hnízdo je veliké, mohutné, miskovitého tvaru se zúženým horním okrajem. Je vždy tak dobře ukryté, že snadno unikne naší pozornosti. Samička snese při prvním hnízdění v dubnu až květnu 8 až 11 vajíček. Při druhé snůšce v červnu, jak je obvyklé, je vajíček již méně. Ze všech evropských ptáků má králíček nejmenší vajíčka ( cca 13,5 x 10,5 mm). Váží průměrně 0,72g. Když si to vynásobíme, zjistíme, že celá snůška může vážit až 7,2g, což je více než váží samička (144%). To je skutečně udivující výkon - lze si jen těžko představit, kde vezme tak malý ptáček tolik stavebních látek, aby během 10 - 11 dnů vytvořil více hmoty, než sám váží. Doba sezení na vejcích je dost dlouhá - 16 až 17 dnů.Sedí pouze samička, ale oba rodiče potom mláďata krmí hmyzem, housenkami, mšicemi, pavouky a broučky. Plodnost králíčků je sice vysoká, ale jsou to tak nepatrní tvorové, že snadno podlehnou krutým zimám a predátorům ( veverky, straky, sojky ...zničí velkou část vajíček a mláďat). Jinak by se lesy králíčky jenom hemžily. Jinak jsou to velmi odolní ptáčkové, kteří i při své napatrné velikosti snesou i kruté mrazy.