Čáp černý ( Ciconia nigra)

cap_cerny01.jpg 

Foto: www.naturfoto.cz

 

Velikostí se neliší od čápa bílého, ale splést si je nemůžeme: čáp černý je zbarvený celý černě a má bílé pouze břicho. U starých ptáků jsou nohy i zobák červené, mladí je mají šedozelené. Území, které obývá čáp černý je mnohem větší a souvislejší, než je tomu u bílého. Hnízdí na jihu Pyrenejského poloostrova, v západní Evropě z větší části chybí a objevuje se zase ve střední Evropě a jižním Švédsku. Žije i ve velké části Asie, v Japonsku chybí.

Je to typický lesní pták. V době hnízdění ho neuvidíme v široké bezlesé krajině. Vyhledává hluboké a rozsáhlé hvozdy – jehličnaté i listnaté. Nežije většinou ve velkých koloniích a jeden pár mívá veliký lovecký revír.

U nás byl donedávna velmi vzácný, vyskytoval se na Slovensku. Jeho hnízda můžeme najít v Krkonoších, Jeseníkách, v lužních lesích jižní Moravy a v Podunají. Občas se objeví i tam, kde se dříve nevyskytoval, a to je potěšitelné. Zimoviště má ve východní a snad také v jižní Africe. Asijští čápi létají na zimu do Indie.

Pohlavně dospívá ve třetím roce života a jeho jarní zásnubní tanec je zajímavý tím, že ptáci předsunují bílé spodní ocasní krovky. Hnízdo je podobné hnízdu čápa bílého, ale je plošší. Často využívají opuštěná hnízda dravců. U nás mívají hnízda na starých stromech těsně u kmene nebo hnízdí na skalách. Sbírá si potravu ve vodách, hlavně ryby a žáby, v horských oblastech loví v bystřinách pstruhy. Často loví daleko od hnízda. Svá mláďata krmí vyvrženou potravou, většinou plevelnými rybkami z vysýchajících kaluží.